Keson Kuyu Pompaları

Yeni
Keson Kuyu Pompaları

Keson Kuyu Açma İşlemleri

Keson kuyu pompa seçimi için kuyu açılması, çok eski bir uğraşı olmasına rağmen su kuyularının açılması işlemleri günümüzde profesyonel ekipler tarafından yapılması gereken ciddiye alınması gereken işlemlerdendir. Su kuyularının açılmasından önce mutlaka çevreye olası etkileri ve sürdürülebilirlik analizlerinin yapılması gerekmektedir. Bazı yörelerimizde kuyu açılması sınırlandırılmış, bazı yörelerde tamamen yasaklanmıştır. Bir bölgede fazla su kuyusunun açılması yer altı sularının çekilmesine ve geride tarıma elverişsiz tuzlu toprak bırakılmasına sebep olacaktır. Geleceğin güvence altına alınması için kuyu açılmadan önce fizibilitenin yapılması gerekmektedir. Kuyu açma işlemlerini mevzuata uygun bir biçimde yönetmek ve yönlendirmek için alanında uzman ekiplere ihtiyaç vardır.

Keson Kuyu Nedir? Diğer Kuyulara Göre Farkları Nelerdir?

Kabaca ifade etmek gerekirse keson kuyu etrafı beton ile kaplı mukavim kuyu sistemlerinin geneline verilen isimdir. Keson jeoteknolojide ki ifadesine göre su geçirmez temel yapılarına verilen genel isimdir. En sık rastlanan keson yapılar su içerisinde kalan köprü ayaklarını inşa etmekte kullanılan teknoloji ile tanınır. Keson yapı teknolojisi, kuyu ama işlemlerinde de yoğunlukla kullanılabilir.

Keson kuyu nedir sorusuna verilebilecek teknikten uzak bir yanıt bulmak zordur. Ancak inşasında beton yapıların kullanılması ile keson kuyular diğer kuyulardan ayrılmaktadır. Keson kuyular daha ziyade derin olmayan işlemlerde; ancak yüzeyde veya derinlerde akışkan toprak bulunan, nehir kıyısına, deniz kıyısına yakın veya bataklık gibi sulak arazilerde daha çok tercih edilirler. Keson kuyular diğer kuyu açma yöntemlerine göre görece maliyetli olmasına karşın daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Özellikle hareketli, yumuşak zeminlerde keson kuyu haricinde derin kuyu kazmak hem tehlikelidir hem de uzun ömürlü olmayacaktır.

Keson Kuyu Açma Teknikleri

Keson kuyular mutlaka alanında uzman teknik ekiplerin keşif, proje ve imalat safhalarını kontrol etmeleri ile açılmalıdır. Dolayısıyla keson kuyu nasıl yapılır sorusunun yanıtını vermeden önce teknik destek olmadan yapılmayacağını bildirmemiz gerekir. Keson kuyu açılırken kas gücü yerine uzun bom ekskavatör de kullanılabilir. Bununla birlikte keson kuyular çap olarak diğer kuyulara göre daha büyük olmalıdır.

Keson kuyu inşası sırasında kuyu açılmasının ardından kuyunun şekline uygun beton bloklar kuyu çeperini kaplayacak şekilde çelik hasırlar ile örülür, sonrasında da beton dökme işlemi yapılarak kuyu çeperi oluşturulmuş olur. Bu işlem tamamlandığında kuyu çeperi sağlamlaştırılmıştır ve kazı işlemlerine devam edilir. Devamında bu sefer beton çeperin zemini kazılır. Kazılarak açılan yere daha önce dökülmüş beton blok indirilir ve indirilen beton blokun yerine de yenisi dökülerek sağlamlaştırılır. Bu proses, kuyu istenilen derinliğe ulaşana kadar devam eder.


Keson kuyu açma tekniği ile kuyu suyu geldikten sonra dahi kuyuyu derinleştirmeye imkan vardır. Suyun içerisinde ekskavatör çalışarak toprak çekmeye devam edebilir. Betonun keson kuyu çeperlerine dökülmesi ile de yer altı suyu sadece kuyunun dibinden yukarıya doğru dolacak hale getirilir.

Keson Kuyularda Kullanılan Pompalar

Keson kuyu pompası olarak tabir edilebilecek özel bir pompa tipi olmamakla birlikte, kuyunun derinliğine göre uygun ayarlanmış dalgıç pompalar keson kuyular için en uygun pompa tipleri olarak öne çıkarlar. Örnek vermek gerekirse keson kuyu dalgıç pompa yerine santrifüj pompalar, veya çeşitli jet pompalar kullanılabilir.

Keson Kuyu Bakımı ve Onarımı

Keson kuyular genellikle uzun ömürlü ve mukavimdir. Ancak kuyunun drenajının bozulmaması kuyu etrafına derin köklü ağaç olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca her kuyu sisteminde olduğu gibi içme suyu olarak kullanılacak ise kuyudaki suyun temizliğine dikkat edilmeli, kuyu kapakları güvenlik açısından mutlaka kapalı tutulmalıdır. Kazaları engellemesi adına kuyu çıkışının yerden en az 1 metre yüksekte inşa edilmesi ayrıca dikkat edilmesi gereken bir detaydır.

Ürün Görselleri
Hizmet Bölgelerimiz

Tekirdağ: Çorlu, Çerkezköy, Süleymanpaşa, Ergene, Kapaklı, Malkara, Saray, Hayrabolu, Şarköy, Muratlı, Marmara Ereğlisi.

İstanbul: Esenyurt, Büyükçekmece, Pendik, Bağcılar, Ümraniye, Bahçelievler, Sultangazi, Üsküdar, Maltepe, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kartal, Başakşehir, Esenler, Avcılar, Kağıthane, Fatih, Sancaktepe, Ataşehir, Eyüpsultan, Beylikdüzü, Sarıyer, Sultanbeyli, Zeytinburnu, Güngören, Arnavutköy, Şişli, Bayrampaşa, Tuzla, Büyükçekmece, Çekmeköy, Beykoz, Beyoğlu, Bakırköy, Silivri, Beşiktaş, Çatalca, Şile, Adalar.

Kırklareli: Lüleburgaz, Babaeski, Vize, Pınarhisar, Demirköy, Pehlivanköy, Kofçaz.

Edirne: Keşan, Uzunköprü, İpsala, Havsa, Meriç, Enez, Süloğlu, Lalapaşa

Whatsapp
Hemen Ara